Slip kontrollen

 

Slip kontrollen

Du skal slipper din kontrol, slip den nu, tiden er til DET NU, gentog min terapeut for gud ved, hvilken gang i går.

Hun er mit hemmelige våben, når min verden er ved at vælte fuldstændigt. Og min verden væltede i går efter 4 1/2 dag indenfor uden at foretage mig noget som helst og med et tankespind, der hvirvlede alt op, sad jeg fast.

Det værste man kan sige til mig netop nu, her midt i stressen, er

at jeg skal give slip og slippe min kontrol”. 

“Er hun da fuldstændig tosset ?” tænkte jeg igår. Kontrollen er jo min eneste redskab mod stressen eller er det egentlig min fjende ?

Siden lørdag eftermiddag og til igår onsdag havde jeg ikke været udenfor en dør, ikke engang med skraldet. Jeg har været fuldstændigt mast, intet kunnet, intet orket, træt bare ved tanken om at være social, tale i telefon, eller lægge en af min evige planer, og været så grådhabil.

En fuldstændig modsat adfærd fra mig og det hele har føltes, som om min krop var blevet indtaget af de mørkeste dæmoner.

Når Kontrollen får magten

I går fik jeg NOK, jeg kunne ikke mere, og heldigvis var der en akut tid til mig hos min terapeut, for jeg var fanget i mig selv.

Efter en en dyb samtale og en masse undvigelser fra min side, ja man kæmper jo for at holde fast i det mønster, man kender:-) så ramte vi kilden til det hele, KONTROLLEN.

“Kontrollen” og jeg har været uadskillige, siden jeg for rigtig mange år siden havde en meget grim oplevelse.

Vores parløb har stået på i 32 år helt præcis og har på den ene side været yderst nyttig i mit arbejdsliv, hvor den har givet mig et skarpt fokus og syn og en uendelig energi til ikke at give op.

 

Rigtig god og nyttig egenskab, når jeg skulle organisere, være på forkant, styre farlige situationer med overblik og handlekraft, klare udfordringer og vanskeligheder.

Men en kæmpe udfordring, når jeg skulle slappe af, leve livet, nyde nuet og opleve nærvær og lige præcis alt det, jeg skal nu, hvor jeg er sygemeldt med stress.

Min kontroltrang udspringer helt klart af frygt for det uvisse, det ukendte, for mørket, at ingen ville elske mig, ikke ville mig, hvem kunne jeg stole på etc., og derfor har det været så vigtigt for mig, såvidt det var muligt at kende fremtiden, og det gjorde jeg ved at sætte så mange aftaler ind i min kalender, som muligt.

Jeg kan se nu, at med den mission på dagsorden, er det jo helt umuligt at nyde livet fuldt ud eller bare være i nuet, og så bliver man træt med træt på.

 

Hvornår valgte jeg kontrollen til ?

Efter min oplevelse som 19 årig, besluttede jeg at tage kontrollen over mit liv og komme alt i forkøbet, så der ikke skete noget farligt og uventet, samtidig med at jeg foregav at være impulsiv.

Jeg turde simpelthen ikke møde livet, som det spændende og uforudsigeligt kaos, som livet dybest set er.

Jeg havde dybest set mistet min tillid til, at verden var et godt og trygt sted at være og min frygt for at stå i en lignende situation, fik mig til at forsøge at “forudse” alt, scanne rummet, jeg var i, bruge alle mine sanser på at opfange, at der var en fare, en anderledes adfærd, og min indre radar kunne scanne et andet menneske lynhurtig.

Jeg drømte om at gribe livet, drømte om at tage én dag ad gangen og bare leve det skønne liv, som jeg bare elsker så højt, men inderst inde tør/turde jeg ikke.

I dag kan jeg se, hvor spildte mine kræfter har været.

En umulig og altædende opgave at sætte mig selv på, hele tiden at gøre det umulige, og jeg kan se nu, at jeg i mange år har balanceret på kanten af udbrændthed, for jo mere det hele kørte på skinner, jo mere kontrol måtte jeg have for at fastholde alt, hvad jeg havde opnået, for tænk nu, hvis jeg slap kontrollen, så mistede jeg det .

Sådan var min overbevisning ihvertfald, og derfor glemte jeg fuldstændigt at mærke mit eget liv, og hvem jeg er egentlig er.

Min mission er at finde hjem til mig selv

Min rejse har været i gang længe og nu med stressen i hånden er min mission;

 • at slippe kontrollen for altid
 • at tage en dag ad gangen
 • VÆRE TRYG MED NUET.

Jeg er så lettet over at have fundet kilden til min indre blokering og arbejdet med at slippe er i gang, og jeg glæder mig så meget til at arbejde videre med, at slippe den, og til at få hjælp og støtte til, når jeg på mandag starter hos Stresslæge Trine Rønnovs forløb “aldrig mere stress igen” .

Jeg håber, du har fundet frem til, hvem du er, “for uanset hvem du er, er du velkommen her”, som Gnags så smukt synger.

Sharing is caring

Knus

Vibbe

2 Comments

 1. Anja Adjoh
  20. marts 2017 / 11:41

  Pyha, der ramte du i den grad ned i noget, som gør ondt på et stress-ramt menneske. Ikke at det er til nogen trøst i øjeblikket, men hvor gør det mig godt at vide, at jeg ikke er den eneste, som panisk har klamret med til en destruktiv og livshæmmende kontrol. Det kan lykkes, men føj hvor er det svært! Svært ikke at tro på at man selv er bedst til at gøre og tænke ALT, svært at vise andre tillid i at gøre opgaver, som plejer at være mine og bagefter ikke blande sig i og tjekke op på, om det er gjort godt nok. Det er svært at have en indre pilot, som er en diktatorisk slavepisker, der ikke gør noget godt for ens mentale helse. Jeg personligt glæder mig til at få invitationen til slavepiskerens begravelse – dilemmaet er, at det er mig selv, der skal slå “hende” ihjel og grave hullet … det kan tage sin tid at samle mod til noget så drastisk. Foreløbig 22 måneder … jeg tror, at det en skønne dag lykkes. At kunne finde den ro inden i og nyde livet her og nu – uden at være kronisk fremtidsfokuseret og præstationsfikseret. Godt at høre andre er på samme – til tider udfordrende – rejse.

  • Emmavibbe66
   Forfatter
   22. marts 2017 / 12:45

   Kære Anja,
   Mnage tak for din kommentar og de præcise ord omkring den kære kontrol og jeg har det lige som dig, dejligt at jeg ikke er den eneste. Så nu er vi to .-) og der er sikkert en masse andre der kan tilslutte sig det også.

   Jeg er sikker på at med din opmærksomhed på kontrollen så er du godt på vej, men jeg ved fra mig selv det er en daglige kamp, for den er ikke sådan lige at slippe.

   Rigtig god vind med fremover og endnu engang tak fordi du læser med og at deltager i debatten, bliv endelig ved, det er så dejligt.
   Knus
   Vibbe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.